huisstofmijt

Huisstofmijt

Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt is een erg klein, slecht 0,3 mm, spinachtig beestje en leeft vooral in stof en woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak u het schoonmaakt. Is die stof ook nog eens warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het prima naar zijn zin. Als u allergisch bent voor huismijt, komt dat door zijn ontlasting.

De verschijnselen van een huisstofmijtallergie zijn bijvoorbeeld het hebbe n van een verstopte neus, niezen, een loopneus, keelklachten en benauwdheid.

Niet iedereen is allergisch voor huisstofmijt, maar het komt wel vaak voor. De klachten zijn heel vervelend, maar gelukkig kunt u wel maatregelen nemen om ze te verminderen. Hebt u last van huisstofmijt allergie? Dan is het verstandig uw huis aan te passen, haal tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis en neem vloerbedekking van laminaat of vinyl. Vervang een stoffen bank door een bankstel van b.v. leer. Was uw beddengoed minimaal eens per twee weken op zestig graden. Bij temperaturen beneden zestig graden sterft de huisstofmijt niet. Kan uw beddengoed niet zo heet gewassen worden? Dan kunt u het ook in de vriezer stoppen. De huismijt kan namelijk ook niet tegen temperaturen van beneden de – 20 graden.

Een andere belangrijke maatregel tegen huismijt is goed ventileren, het openhouden van de raamroosters i.c.m. een goed functionerend ventilatiesysteem draagt hiertoe zeker bij.

Huisstofmijt